Verkenners

Leeftijd

11 – 15

jaar

Opkomst

Zaterdag

13:30 – 16:00 uur

Doelgroep

Jongens

Wie zijn De Verkenners?

Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen! Varen op je eigen vlot, koken op je eigen vuurtje en wandel met behulp van  uitdagende routetechnieken. Sta op je eigen benen en ontwikkel je eigen mening. Bij de Scouts gaat het om gezelligheid, (spannende) activiteiten en samenwerken.  Scouts zijn leden van Scouting tussen de 11 en 15 jaar. Het kunnen Zeeverkenners (j/m) zijn, (Lucht)verkenners, Padvindsters of Gidsen zijn. In veel groepen zijn het jongens en meisjes samen. Bij de Hendrik van Halewijn heten de jongens Verkenners.

Kenmerken van De Verkenners

De Verkenners bij de Hendrik van Halewijn is de speltak waar je heen gaat als je 11 jaar bent. Je vliegt over van de Welpen of de Esta’s waar je oudste was en opeens ben je weer de jongste in een nieuwe speltak. Toch is er niets om bang voor te zijn want een nieuw avontuur gaat voor jou beginnen! Misschien zit je nog niet op scouting en overweeg je om lid te worden. Lees dan goed verder om te bepalen of onze mooie vereniging iets voor jou is!

Ontwikkel jezelf

Elke Verkenner ontwikkelt zijn eigen talenten. Er is ruimte voor iedere soort Scout en daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Hiken, zeilen, internetten, bruggen bouwen van touw en hout, kamperen onder een zeiltje, boogschieten, hutten bouwen, navigeren met kaart en kompas … je kunt het zo gek niet bedenken. Scouts zijn nieuwsgierig naar hun omgeving en kunnen niet zonder de natuur. Een Scout wil ook van alle culturen in de wereld iets leren, en dat kan makkelijk, want in bijna alle landen zijn Scouts die jou ook graag willen leren kennen. In 1995 kwamen er bijna 25.000 Scouts naar Nederland uit 166 landen voor een Wereld Jamboree.

Samenwerken met je patrouille

Als je lid wordt van een Scoutinggroep krijg je te maken met je eigen ploeg. Bij de Verkenners heet dat een patrouille. Het is een groepje van ongeveer zes Verkenners waarmee je veel gaat samenwerken. Binnen een patrouille heb je een patrouilleleider en een aspirant patrouilleleider, deze twee Verkenners hebben net iets meer verantwoordelijkheden dan de anderen. Iedere Verkenner heeft een eigen talent. De een is een kei in navigeren, de ander is goed met kaart en kompas en weer een ander kan goed koken. In een patrouille leer je van elkaar en je zult merken dat alle Verkenners rekening met jou houden als jij ook rekening met hen weet te houden. Verkenners hebben iets voor elkaar over. Bij jouw installatie als Verkenner leg je een belofte af in het bijzijn van de andere Verkenners. De laatste woorden van die belofte zijn belangrijk: “Jullie kunnen op me rekenen.”

Bij de Verkenners organiseert de leiding het wekelijkse programma, maar als Verkenner krijg je genoeg gelegenheid zelf na te denken en zelf actie te ondernemen. Zo word je al een beetje voorbereid op de volgende speltak (de Explorers), waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor het programma en de te ondernemen activiteiten. De Verkenners brengen eigenlijk bijna alle opkomsten buiten door. De opening van de opkomst speelt zich af rondom de vlaggenpost op het veld en vaak blijven de Verkenners dan gelijk buiten voor hun opkomst. Je ziet ze vaak druk bezig in de kampvuurkuil of op het veld met tonnen, bijlen, zagen en pionierpalen. Het is ook niet vreemd om de Verkenners boven of zelfs in de sloot tegen te komen.

Activiteiten

Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur. Met je eigen patrouille in een tent, je eigen keuken bouwen en je eigen potje koken. Op pad zonder leiding met kaart en kompas, niet weten waar je ‘s avonds slapen zal, lange hikes lopen met een overnachting onder een zeiltje. Dikke vrienden worden en elkaar goed leren kennen. En dat is nog lang niet alles. De leiding van de Verkenners doet elk jaar ontzettend hun best een fantastisch kamp te organiseren vol uiteenlopende activiteiten. Een aantal voorbeelden zijn: een sportieve sportdag, kanoën, klimmen, abseilen, speurtochten en nog veel meer. Tijdens het kamp kun je naast deze leuke dingen doen ook nog veel leren en je leert vaak nieuwe plaatsen kennen, want de Verkennerleiding probeert elk jaar een nieuw kampadres te vinden. Eens in de zoveel jaar gaan de Verkenners op kamp naar Kandersteg, Zwitserland. Fantastisch natuurlijk!

De Verkenners gaan ook een paar keer per jaar op logeerweekend. Welke dit zijn verschilt per jaar en een aantal voorbeelden zijn: Een kanoweekend, vader-zoon weekend, winterhike of White Castle-weekend.

Buiten het zomerkamp en logeerweekenden wordt er voor deze leeftijdscategorie nog veel meer georganiseerd, bijvoorbeeld de landelijke HIT, wat staat voor Hikes, Interessekampen en Trappersexpedities. Je kunt kiezen uit 60 verschillende kampen en je mag zelf kiezen op welk avontuur je gaat. Je schrijft je in met een groepje van je eigen (of als je dat wilt van een andere) speltak en gaat met Pasen een lang weekend weg.

Ook worden er voor Gidsen en Verkenners speciale scoutingwedstrijden gehouden, waaronder de RSW (regionale scoutingwedstrijden) en de LSW (landelijke scoutingwedstrijden). Zoals uit de naam blijkt wordt de RSW op regionaal niveau gespeeld en alle Gidsen en Verkenners mogen meedoen. De winnaars van de RSW mogen vervolgens meedoen aan de LSW, die elk jaar plaatsvindt tijdens het Pinksterweekeinde op Scoutcentrum Buitenzorg te Baarn.

Wil je weten wat er voor Gidsen en Verkenners nog meer te doen is, neem dan gewoon even contact op.

De Verkennerleiding

De leiding van de Verkenners is eigenlijk de leiding van jouw persoonlijke ontdekkingsreis als Verkenner. De leiding laat je zien hoe de dingen werken; hoe je een bijl moet vasthouden, hoe je makkelijk en snel een kampvuur bouwt, hoe een verband wordt aangelegd, hoe je gebruik kunt maken en kunt leren van de natuur en ga zo maar door. Ook zorgt de leiding ervoor dat er tijdig een kampadres wordt gereserveerd, dat er genoeg hout is voor een kampvuur en dat er genoeg materiaal aanwezig is om het door hen voorbereide programma uit te kunnen voeren.

Het leidingteam van de Verkenners van de Hendrik van Halewijn bestaat uit:

  • Lennart Stip (teamleider)
  • Jorrit Jacobs (vaandrig en penningmeester)
  • Pim Jacobs (vaandrig)
  • Sander Troch (vaandrig)
  • David “from the Netherlands” Gorlitz (vaandrig)
  • Sergi Philipsen (vaandrig)
  • Ruben Streng (aspirant)
  • Luca Lodder (aspirant)

Mocht u vragen hebben over de Verkenners of opkomsten dan kunt u deze altijd aan ons stellen. Dat kan op twee manieren:

  • door op zaterdag voor of na de opkomst even naar ons toe te komen;
  • door een e-mail te sturen aan verkenners@hendrikvanhalewijn.nl (ook voor het afmelden voor een opkomst).