Kabouters

Leeftijd:7 – 11 jaar
Opkomsttijd:zaterdag 9:45 – 11:45 uur
Doelgroep:meisjes
E-mail:kabouters@hendrikvanhalewijn.nl

Ben je tussen de 7 en 11 jaar? Jij boft! Je kan bij de Hendrik van Halewijn kiezen uit DRIE verschillende avonturen bij Scouting. De jongens kunnen kiezen voor de Welpen en de Esta’s en de meisjes kunnen kiezen voor de Esta’s en de Kabouters. Met het nieuwe spelaanbod van Scouting zijn veel Welpen-, Esta- en Kabouterspeltakken samengevoegd tot Welpen, maar bij de Van Halewijn blijven we spelen in drie verschillende speltakken. Wanneer je Welp, Esta of Kabouter wordt, dan beloof je iedereen te helpen waar je maar kan, eerlijk en vriendelijk te zijn, vol te houden en ook nog goed voor de natuur te zorgen. Poeh! Dat klinkt als een heleboel, maar bij Scouting leer je het vanzelf. En het is nog leuk ook!

De Welpen, Esta’s en Kabouters dragen allemaal een groene blouse, ieder met hun eigen speltakteken dat hier links is afgebeeld. Alle speltakken binnen de Hendrik van Halewijn dragen een rode das met een afbeelding van het kasteel van Heer Hendrik van Halewijn.

Bambilië

De Kabouters spelen in het land Bambilië. In Bambilië wonen de Kabouters in volkjes. Dat zijn groepjes van ongeveer zes Kabouters die bij het spelen samenwerken en op elkaar letten.  De oudste twee Kabouters binnen het volkje hebben iets meer verantwoordelijkheden dan de anderen. De oudste Kabouter is het hoofd van het volkje en een andere Kabouter is haar hulp.

“Maar waar ligt Bambilië dan?”, zul je je vast afvragen. Tja, als je er echt graag naar toe wilt, dan kom je er vanzelf!  Er zijn zeventien plaatsen in Bambilië, die worden beschreven in het Bamboek. In ieder plaatsje zijn dingen te doen. Bij Snorrega ga je de grens over en een reis vol avontuur begint. In Wamshaven wonen de vissers. Ze kunnen heel goed knopen leggen. Dat komt omdat ze hun eigen netten maken. Vlitter is de omroepstad van Bambilië. Je mag er zomaar binnenlopen in de studio’s. Als je dwars door de Warbossen loopt, zie je in de verte de molen van Haverhoek. Als je dit dorp binnenkomt, ruik je meteen het versgebakken brood. De bakkers van Haverhoek zijn aan het werk! Er is zelfs nog veel meer te ontdekken in Bambilië: de muziektent in Keverkapelle, raadsels in Miegenum en het kasteel in Driemstein. Ga mee op ontdekkingsreis in het Drasmoeras, de Ruige Verten of de Onbekende Heuvels!

Activiteiten

Naast de gewone opkomsten hebben de Kabouters twee keer per jaar een logeerweekend en gaan ze aan het eind van het seizoen op zomerkamp. Spannend! Een hele week zonder je ouders weg en nieuwe avonturen beleven. De leiding doet elk jaar hun uiterste best een zo fantastisch mogelijk kamp te organiseren met een nieuw thema en de tofste activiteiten. Op kamp is bijna alles mogelijk. De Kabouters hebben hun vaste kampadres in Alphen (Brabant).

Naast de logeerweekenden en het zomerkamp kun je bij Kabouteractiviteiten denken aan bijvoorbeeld muziek maken met stokken en bekers (erg gaaf om te horen!), knutselen en schilderen en verkleedfeesten. De Kabouters zijn ook gek op het maken van een kampvuur en het behalen van insignes en daar zijn ze dan ook erg goed in.

De Kabouterleiding

De leiding van de Kabouters speelt mee door allemaal een figuur te spelen uit Bambilië.

Mocht u vragen hebben over de Kabouters of opkomsten dan kunt u deze altijd aan ons stellen. Dat kan op twee manieren:

  • door op zaterdag voor of na de opkomst even naar ons toe te komen;
  • door een e-mail te sturen aan kabouters@hendrikvanhalewijn.nl (ook voor het afmelden voor een opkomst).

Kabouterlied

Openingslied

Ga je mee, ga je allemaal weer mee?
Naar het land aan de zee
Waar Kabouters groot en klein
Samen zingen, bezig zijn
Spelen in ‘t bos of bij een rivier
Werken per volkje, hebben plezier
Waar is dat land
Hoe heet dat land
Dat land dat heet:
Bam-bam-bilië
Bam-bam-bilië
Bam-bam-bilië
Bambilië.

Sluitingslied

Ga je mee, ga je allemaal weer mee?
Naar ons huis, onze straat
Waar we allen, groot en klein
Praten, zingen, bezig zijn.
Leren op school en dromen in bed
Helpen een handje, maken veel pret.
Een week gaat vlug
Dan zijn we t’rug
In ‘t land dat heet
Bam-bam-bilië
Bam-bam-bilië
Bam-bam-bilië
Bambilië.