Welpen

Leeftijd

7 – 11

jaar

Opkomst

Zaterdag

9:45 – 11:45 uur

Doelgroep

Jongens

Wie zijn de welpen?

De welpen is een speltak voor jongens tussen de 7 en 11 jaar oud op de Hendrik van Halewijn. Hier hebben de welpen elke zaterdag van 9:45 uur tot 11:45 uur een opkomst waar zij van alles leren, allerlei spellen doen en nieuwe vriendschappen scheppen. Denk hierbij aan Hollandse leeuwen, pionnenroof, op kampvuur bakken, een beetje knopen leggen, hutten bouwen en nog veel meer. De welpen dragen een groen uniform en een rode das van de Hendrik van Halewijn. Elk jaar werken de welpen ook aan  het verdienen van een insigne, bijvoorbeeld een insigne voor knopen leggen of een insigne voor kaartlezen, die zij daarna  met trots op hun uniform kunnen dragen.

Naast opkomsten hebben de welpen jaarlijks ook twee logeerweekenden en een zomerkamp. Het eerste weekend is op ons eigen terrein, redelijk dicht bij huis, zodat de welpen kunnen wennen aan het uithuis slapen zonder zijn ouders. Het tweede weekend neemt plaats op een scoutingterrein ergens anders in Nederland, als tweede stap richting het zomerkamp. Het zomerkamp wordt gezien als het hoogtepunt van het jaar! Het zomerkamp bestaat uit een week op een ander scoutingterrein heel veel leuke dingen doen, elk jaar weer met een ander thema.

Jungleboek thema

De welpen kennen een overkoepelend thema, het jungleboek thema. Hierbij bedoelen we niet het jungleboek van Disney die grootschalig bekend is, maar het jungleboek van scouting. Deze kent veel vergelijkingen met het verhaal van Disney, maar is zeker anders. Thema getrouw spelen de welpen  allemaal samen in de jungle en beleven daar van alles en nog wat. Zo wordt een opkomst van de welpen soms gerelateerd aan het jungleboek verhaal. 

De welpen zijn opgedeeld in verschillende ‘nesten’. Wanneer er in kleinere groepjes iets gedaan moet worden, komen deze nesten te pas. Ook tijdens de opening elke opkomst moeten de welpen in hun nest zitten. De nesten worden (meestal) geleid door de oudste welpen van het nest. Zij krijgen dan de titel ‘gids’ en ‘hulp-gids’ en zijn te herkennen aan hun gids strepen op hun uniform.

Ook de welpenleiding houd zich aan het thema, elk lid van het leidingteam is namelijk vernoemd naar een dier uit de jungle. Zo helpen de dieren van de jungle de welpen, zoals in het thema, met het leren van allerlei verschillende vaardigheden door middel van spellen.

Over de Welpenleiding 

Al deze leuke activiteiten hierboven genoemd wordt allemaal georganiseerd door de vrijwilligers die de welpenleiding vormen. De leden van de welpenleiding zijn allemaal zelf ooit jeugdlid geweest van de Hendrik van Halewijn en hebben al veel scouting ervaring. Zij bedenken en organiseren alle opkomsten, weekenden, kampen en de daarbij behorende thema’s. Zo staan zij ook elke zaterdagochtend klaar om voor een leuke opkomst te zorgen voor de welpen!

Het leidingteam van de Welpen van de Hendrik van Halewijn bestaat uit:

  • Wouter Mattheus (Akela)
  • Pepijn Meuldijk (Baloe)
  • Pascal de Groot
  • Finnan Celie
  • Rik Hanselman

Wij snappen dat u wellicht de mensen wilt ontmoeten aan wie u uw zoon elke week en in de zomer een hele week toevertrouwd. Dan kunt u gerust na een opkomst even langs komen.

Mocht uw zoon eens willen komen kijken of heeft u andere vragen aan ons, dan kunt u ons ook bereiken via welpen@hendrikvanhalewijn.nl of door ook op zaterdag voor of na de opkomst even naar ons toe te komen.