Esta’s

Leeftijd:7 – 11 jaar
Opkomsttijd:zaterdag 13:30 – 16:00 uur
Doelgroep:jongens en meisjes
E-mail:estas@hendrikvanhalewijn.nl

Ben je tussen de 7 en 11 jaar? Jij boft! Je kan bij de Hendrik van Halewijn kiezen uit DRIE verschillende avonturen bij Scouting. De jongens kunnen kiezen voor de Welpen en de Esta’s en de meisjes kunnen kiezen voor de Kabouters en de Esta’s. Met het nieuwe spelaanbod van Scouting zijn veel Welpen-, Esta- en Kabouterspeltakken samengevoegd tot Welpen, maar bij de Hendrik van Halewijn blijven we spelen in drie verschillende speltakken. Wanneer je Welp, Esta of Kabouter wordt, dan beloof je iedereen te helpen waar je maar kan, eerlijk en vriendelijk te zijn, vol te houden en ook nog goed voor de natuur te zorgen. Poeh! Dat klinkt als een heleboel, maar bij Scouting leer je het vanzelf. En het is nog leuk ook!

De Welpen, Esta’s en Kabouters dragen allemaal een groene blouse, ieder met hun eigen speltakteken dat hier links is afgebeeld. Alle speltakken binnen de Hendrik van Halewijn dragen een rode das met een afbeelding van het kasteel van Heer Hendrik van Halewijn.

Het Kind met de Hoge Hoed 

Bij de Esta’s speel je in het land van Esta met het Kind met de Hoge Hoed. Binnen de speltak worden Esta’s ingedeeld in stellen. Dat zijn groepjes van ongeveer zes Esta’s die bij het spelen samenwerken en op elkaar letten.  De oudste twee Esta’s binnen een stel hebben iets meer verantwoordelijkheden dan de anderen. De oudste Esta is de steller en deze stelleider heeft een hulpsteller.

Stelt u zich eens voor … het Kind met de Hoge Hoed schuift de rode pluche gordijnen opzij. Wonderlijke gebeurtenissen spelen zich af op het toneel. Maar wat gek … het lijkt wel of je zelf de hoofdrol speelt!? Zo’n avontuur maak je alleen mee in ‘t Land van Esta. Hoe je daar komt? Volg Het Kind met de Hoge Hoed naar het geheimzinnige huis. In het huis staat een kist vol verkleedkleren. Maar pas op! Trek niet zomaar iets aan. Want wat je draagt, dat ben je. Esta’s weten dat maar al te goed. Laatst had Jeroen een piratenpak in de kist gevonden. Wat een spannende reis werd dat. Storm en regen … zeeziek … en ook nog vastgelopen op een onbewoond eiland. Of toen die keer toen Hilde die prachtige jurk aantrok. Wat een avontuur in het paleis van de koning! Esta’s maken met het grootste gemak verre reizen. Over de grens, of terug in de tijd. Wat je draagt, dat ben je!

Activiteiten 

Buiten de gewone opkomsten hebben de Esta’s twee keer per jaar een logeerweekend, één keer op het Scoutcentrum en één keer buiten het Scoutcentrum, en gaan ze aan het eind van het seizoen op zomerkamp. Spannend! Een hele week zonder je ouders weg en nieuwe avonturen beleven. De leiding doet elk jaar hun uiterste best een zo fantastisch mogelijk kamp te organiseren, het liefst op een nieuwe locatie, met een nieuw thema en de tofste activiteiten. Op kamp is bijna alles mogelijk.

Naast de logeerweekenden en het zomerkamp kun je bij Esta-activiteiten denken aan een bezoek aan de ontdekhoek of het theater, maar ook het maken van een paspoort voor een insigne, samen koken, zwemmen, slingerslampamper (wat zou dat nou zijn?) en pionieren. Daarnaast zijn de Esta’s gek op Hollandse Leeuwen en Estaroof (dat klinkt gevaarlijker dan het is en het is ontzettend gaaf).

De Estaleiding 

De leiding van de Esta’s speelt mee, niet door een figuur uit het Land van Esta te spelen, maar door zich ook te verkleden, mee op avontuur te gaan, mee te dansen en mee te zingen. Het leidingteam van de Esta’s van de Hendrik van Halewijn bestaat uit:

  • Eline van Adrighem (teamleidster)
  • Jessica Sander
  • Ilona Wolters
  • Ralph Gombault
  • Leslie van Grinsven
  • Lisanne van Willigen
  • Maarten Koffijberg
  • Bram Hart

Mocht u vragen hebben over de Esta’s of opkomsten dan kunt u deze altijd aan ons stellen. Dat kan op twee manieren:

  • door op zaterdag voor of na de opkomst even naar ons toe te komen;
  • door een e-mail te sturen aan estas@hendrikvanhalewijn.nl (ook voor het afmelden voor een opkomst).

Het Estalied 

De Esta’s zingen zowel bij het openen als bij het sluiten van de opkomst een lied:

Wij vormen een kring van de Esta’s
Wij zwieren en zwaaien in ‘t rond
Wij zingen daarbij leuke wijsjes
En buigen dan diep naar de grond
Omhoog, omlaag
Omhoog, omlaag
Dat doen de Esta’s zo graag
Omhoog, omlaag
Omhoog, omlaag
Dat doen de Esta’s zo graag, zo graag