Esta’s

Leeftijd

7 – 11

jaar

Opkomst

Zaterdag

13:30 – 16:00 uur

Doelgroep

Jongens

en Meisjes

Wie zijn de Esta’s?

Ben je tussen de 7 en 11 jaar? Jij boft! Je kan bij de Hendrik van Halewijn kiezen uit DRIE verschillende avonturen bij Scouting. De jongens kunnen kiezen voor de Welpen en de Esta’s en de meisjes kunnen kiezen voor de Kabouters en de Esta’s. Met het nieuwe spelaanbod van Scouting zijn veel Welpen-, Esta- en Kabouterspeltakken samengevoegd tot Welpen, maar bij de Hendrik van Halewijn blijven we spelen in drie verschillende speltakken. Wanneer je Welp, Esta of Kabouter wordt, dan beloof je iedereen te helpen waar je maar kan, eerlijk en vriendelijk te zijn, vol te houden en ook nog goed voor de natuur te zorgen. Poeh! Dat klinkt als een heleboel, maar bij Scouting leer je het vanzelf. En het is nog leuk ook!

De Welpen, Esta’s en Kabouters dragen allemaal een groene blouse, ieder met hun eigen speltakteken dat hier links is afgebeeld. Alle speltakken binnen de Hendrik van Halewijn dragen een rode das met een afbeelding van het kasteel van Heer Hendrik van Halewijn.

Een speltak voor Jongens én Meisjes

Bij de Esta’s spelen jongens en meisjes samen met elkaar. Anders dan de Welpen en Kabouters komen wij in de middag samen en is de opkomst een half uurtje langer. De speltak is onderverdeeld in groepjes met allen een eigen kleur die we  ‘Stellen’ noemen. De oudste twee Esta’s binnen een Stel hebben iets meer verantwoordelijkheden dan de anderen. De oudste Esta is de Hoofdsteller en deze stelleider heeft een Hulpsteller.

Activiteiten 

Buiten de gewone opkomsten hebben de Esta’s twee keer per jaar een logeerweekend, één keer op het Scoutcentrum en één keer buiten het Scoutcentrum, en gaan ze aan het eind van het seizoen op zomerkamp.

Zomerkamp is hét grote hoogtepunt van het scoutingjaar! In de eerste week van de zomervakantie vertrekken we elk jaar naar een nieuwe locatie om fantastische avonturen te beleven. In bosrijke omgevingen spelen we de leukste spellen, zijn er gave activiteiten, spannende en leuke themaverhalen en eten we bijna elke dag in de buitenlucht. Ook een kampvuur kan hierbij natuurlijk niet ontbreken. Na elk kamp komen de Esta’s vol met verhalen weer thuis!

Naast de logeerweekenden en het zomerkamp valt er op de normale opkomsten ook genoeg te beleven; spelletjes binnen en buiten, stoere scoutingactiviteiten zoals broodjes bakken over een kampvuur, lekker knutselen en ook sportieve opkomsten zijn ons niet vreemd. Soms valt er zelf een insigne te verdienen!

De Estaleiding 

De Esta’s doen deze activiteiten natuurlijk niet alleen en zonder toezicht. Daarbij worden ze begeleid door een leidingteam. Deze groep van vrijwilligers komen al op scouting sinds zij zelf nog kleine Esta’s waren en hebben inmiddels al decennia aan ervaring opgebouwd. Zij doen er alles aan om goed voor de Esta’s te zorgen en er elke zaterdag een onvergetelijke middag van te maken!

Het team bestaat uit:

  • Leslie van Grinsven (teamleider)
  • Lisanne van Willigen
  • Maarten Koffijberg
  • Bram ’t Hart
  • Natascha van der Graaff
  • Niels Werner
  • Maurits Meuldijk
  • Sabine Bos

Mocht u interesse hebben in de Esta’s, kunt u ons op een aantal manieren benaderen;

Het Estalied 

De Esta’s zingen zowel bij het openen als bij het sluiten van de opkomst een lied:

Wij vormen een kring van de Esta’s
Wij zwieren en zwaaien in ’t rond, ‘t rond
Wij zingen daarbij leuke wijsjes
En buigen dan diep naar de grond, de grond
Omhoog, omlaag
Omhoog, omlaag
Dat doen de Esta’s zo graag, zo graag
Omhoog, omlaag
Omhoog, omlaag
Dat doen de Esta’s zo graag, zo graag