Over ons

Leden

160+

Speltakken

11

Vrijwilligers

50+

Even voorstellen …

Hendrik van Halewijn is een eigentijdse van origine Katholieke Scoutinggroep die is vernoemd naar de ridder Hendrik van Halewijn. Heer Hendrik van Halewijn zou de eerste heer van Capelle aan den IJssel zijn geweest en de slotgracht van zijn kasteel aan het Slotplein ligt er nog steeds. Heer Van Halewijn heeft voor ons zo’n beetje de betekenis als Sint-Joris: avontuurlijk, eerlijk en rechtvaardig.

Met zo’n 160 leden (verdeeld over elf speltakken) en ruim 50 vrijwilligers die iedere week klaarstaan om een gevarieerd en compleet spelaanbod aan te bieden zijn wij één van de grotere Scoutinggroepen. Onze Scoutinggroep is aangesloten bij Scouting Nederland en samen met nog 42 groepen uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en kern Berkel en Rodenrijs vormen we de regio ‘Rond de Rotte’.

In 1967 kwam het Scoutcentrum in de boerderij aan de ‘s-Gravenweg 101. De eerste beheerders waren Martine en Jan Keur, zij vonden het leuk om ook in Capelle aan den IJssel een Scoutinggroep te hebben en zij richtten onze groep op. Het was een groep van “De Katholieke Verkenners”. Onze buurgroep “Johan van den Veecken”, werd ongeveer gelijktijdig opgericht en dit was een “Nederlandse Padvinders”-groep. Tegenwoordig is dat allemaal “Scouting Nederland”, maar de groepen zijn op het Scoutcentrum gebleven.

Ontstaan van de speltakken

1967 – 1968 Welpen en Verkenners

Akela Keur begon in 1967 met drie Welpen in de boerderij. De Halewijnhorde werd steeds groter en al spoedig kregen we de oude koeienschuur. Eerst moesten er wat muren gemetseld worden om instorting te voorkomen, maar al snel was er een mooi hordehol. In augustus 1968 kwamen de eerste Verkenners op de fiets naar het Scoutcentrum. Ton Jacobs was een van die drie Welpen van het begin en werd toen Verkenner. Peter Jacobs was er toen ook. Hij was toen nog een vaandrig van zeventien jaar. Ons clubhuis was een gammele schuur, de troepzolder was een hooizolder met kippenmest en strobalen en als je niet oppaste zakte je door de vloer. Oubaas Jacobs heeft vanaf het eerste begin meegebouwd om er iets moois van te maken.

1971 Esta’s

In 1971 kwam een complete horde uit de Alexanderpolder naar onze groep. Het was een groep die alleen Welpen had; de “Cameron”-groep, genoemd naar een Schotse edelman. Deze horde ging op de zaterdagmiddag draaien. Later werd het met Carla Meijer een gemengde horde van jongens en meisjeswelpen. In 1991 begon Scouting Nederland met het Esta-spel voor jongens en meisjes. “Camerons” werden “Esta’s” en daarmee is de naam Cameron verdwenen.

1980 Explorers, Kabouters en Gidsen

Rond 1980 veranderde er veel in de groep. Eerst kwamen de jongensexplorers, de “Rowans”. Kort daarna is Anja Kleisterlee gestart met de Kabouters. We kwamen toen al snel boven de 100 leden. Na de Kabouters kwamen er natuurlijk ook Gidsen en vervolgens “Sherpa’s”. Tegenwoordig heten de Rowans en Sherpa’s gewoon Explorers of kortweg Explo’s. De groep werd toen zo groot dat er ruimtegebrek kwam. In 1985 werd voor de meisjes “De Klepper” gebouwd.

1981 Bevers

Weer een jaartje later hadden we ook Bevers. Margo Jacobs vond het wel leuk om de Bevers te starten. Sommigen dachten, wat moet je nu met die “kleuters”? Maar met hun blauwe petten en rode blouses horen de jongste Halewijners er helemaal bij!

Tegenwoordig met het nieuwe spelaanbod zijn de Welpen-, Esta- en Kaboutergroepen samengevoegd tot Welpen, maar omdat wij het bij de Hendrik van Halewijn veel te leuk vinden om zowel Welpen als Esta’s en Kabouters te hebben blijven we gewoon deze indeling aanhouden.

2000 Stam, Seniorenstam en Pivo’s

Na de Explorers hebben we zelfs nog vier speltakken. In 2000 is door Olle de Bos de Stam nieuw leven ingeblazen. Deze groep jongeren (zowel mannelijk als vrouwelijk) tussen de 18 en 21 jaar is een stapje zelfstandiger dan de andere speltakken. De Stam bepaalt zelf het programma en heeft in plaats van leiding een adviseur.

In hetzelfde jaar werd de Seniorenstam opgericht door Oscar Verschoof. De Seniorenstam is er voor de leiding boven de 21 jaar die ook eens gezellig wat dingen samen willen doen. Naast de Seniorenstam is er nog een 21+ groep: de PiVo’s. In oktober 2010 wordt door enkele enthousiastelingen de Pivo’s een feit. Dit is een speltak die in dezelfde leeftijdscategorie valt als de Seniorenstam. Het verschil zit met name in de frequentie van de opkomsten. Daarnaast is de insteek van de PiVo’s om een programma te hebben dat actief is en dicht bij de beginselen van Scouting blijft.

2006 Veteranenstam

De laatste speltak van de Hendrik van Halewijn is in 2006 door Michelène Crooijmans gestart en heet de Veteranenstam. Dit is een groep van enthousiaste ouders en andere medewerkers van de Hendrik van Halewijn (zowel mannen als vrouwen) die één keer in de vier weken een bijeenkomst organiseert en daarnaast assisteert bij groepsactiviteiten.

Jubileum

In 1987 vierden we op grootse wijze ons 20-jarig bestaan. De verkenners bouwden bij de Koperwiek een groot vlot met een tent erop en een kabelbaan ernaartoe. Ze bouwden zelf ook de zes Canadese kano’s die de wethouder te water liet in de Zwanensingel. In dat jaar kregen de bevers hun “Hotsjietonia”, de gezellige gekleurde woonwagen waarin zij hun opkomst hielden, welke inmiddels met de nieuwbouw helaas afgebroken moest worden. Ook het 25-jarig bestaan in 1992 was een knalfeest op het Scoutcentrum en het 40-jarig bestaan in 2007 is goed gevierd met een groepsweekend voor alle leden tegelijkertijd en een mooi presentje voor de vrijwilligers: de Halewijnpolo.

Scouting Nederland

Ons Bestuur